Клаудио Монтеверди се оттегля с Коронацията на Попея, 1642 За първи път

...
Клаудио Монтеверди се оттегля с Коронацията на Попея, 1642
За първи път
Коментари Харесай

Най-значителните моменти в историята на музиката


Клаудио Монтеверди се оттегля с Коронацията на Попея, 1642

За първи път изпълнена през сезон 1642–43 във Венеция, това е последната опера на Монтеверди и евентуално и последната му творба. Неговата възхитително чувствена музика съвършено добавя либретото на Бусенело, разказвайки за красивата, само че неморална сполучлива акция на Попея да вкарвам в клопка император Нерон – на гърба на брачната половинка му Октавия.

Новият род, който ние в този момент назоваваме „ опера “, ще има дълъг живот. Тъй като съчетава музика, драма и театър, той е доста безценен и наличен единствено за хората с обучение. Като такъв жанрът дава опция на настойниците му да покажат своето благосъстояние, усет и изисканост, която просто е прекалено добра, с цел да бъде пропусната.

 Georg Friedrich Händel


„ Месия “ на Хендел печели сърцата на хората, 1742

Пристигайки в Лондон през 1710 година на 25-годишна възраст, роденият в Германия Георг Фредерик Хендел за първи път се прочува като композитор на опера в италиански жанр. Когато този жанр стартира да излиза от мода през 30-те години на 18 век, той се обръща към ораториите, в които изкусно съчетават пристрастеността на операта с уважението на библейските текстове.

За първи път изпълнена в Дъблин през 1742 година, „ Месия “ реализира неотложен триумф, приветстван като „ най-хубавата музикална комбинация, която в миналото е била чувана “. По времето, когато Хендел умира през 1759 година, има изнесени 56 представления на ораторията – всички, с изключение на 12 от тях, на свещени места.

„ Месия “ трансформира Хендел в най-популярния музикант на своята ера. Ораторията също по този начин разкрива възходящото значение на анонимната аудитория като консуматор на музика – и по този метод като въздействие върху композицията и осъществяването.

 Marseillaisenoframe


Национални манифестации зад Марсилеза, 1792

На 25 април 1792 година до Страсбург на източната граница на Франция доближава новината, че Националното заседание в Париж е оповестило война на Австрия. В отговор на недоволство, че на революционните армии липсва въодушевяващ военен химн, Клод Жозеф Роже дьо Лил, капитан на инженерите, се наема да запълни празнината. За една нощ той съумява да сътвори както музика, по този начин и текста. Първият стих- „ Allons enfants de la patrie “ – е мощно подсилена от също толкоз прочувствения първи ред на припева – „ Aux armes citoyens! “

Никога преди или по-късно музикално произведение не намира подобен непосреден резонанс измежду толкоз доста хора. Разпространявайки се като горски пожар из Франция, химнът е общопризнат с особен възторг от якобинците от Марсилия, когато потеглят към столицата, с цел да оказват помощ за унищожаването на монархията. Химнът също така вдъхновява революционните армии за реализиране на военни победи.

 Beethoven Mähler 1815


Симфония № 3 в ми бемол мажор (Опус 55) представя един гений, 1804

Лудвиг ван Бетховен бетонира образа на композитора като малтретиран талант, който се рее над елементарните смъртни и има телефона на Всевишния.

Завършена през 1804 година, Симфония №3 е първата му революционна работа. Двойно по-голяма от всяка симфония на Хайдн или Моцарт и звучаща напълно друго, тя е приета по едно и също време от приятелите и враговете му като безспорно гениално произведение. Той бележи обрата в музиката към хармония, в която изразяването на възприятията на твореца е от първостепенно значение.

Бетховен има намерение да назова творбата „ Бонапарт “ в чест на индивида, който съгласно него е неговия политически еквивалент. Но когато научава, че героят му се прогласява за император Наполеон I, той задрасква заглавието с такава гняв, че писалката му къса хартията.

 VictorVPhonograph


Записите на Caruso от 1902 година вършат монетен двор

След като Томас Едисон изобретява звукозаписа през 1877 година, а Емил Берлинер – първия грамофон през 1888 година, напредъкът на новия притежател е муден заради технологичните ограничавания и високите цени. Пробив има през 1902 година, когато предприемчивият Фред Гайсберг от компанията „ Грамофон “ принуждава известния тенор Енрико Карузо да се пенсионира. Гласът му се оказва съвършен за грамофона, трансформирайки дефектите му в резултати.

Плочите постигат неотложен триумф, постилайки пътя и за други артисти. Това е една взаимно преференциална връзка – до 1914 година Карузо печели по 20 000 английски лири годишно от международните продажби на своите записи, колосална сума в най-популярната валута на деня, която може даже да се усили десетократно след 1918 година

 The Beatles in America


Бийтълс чупят върхове на стадион Ши, 1965

Кулминацията на второто американско турне на Бийтълс и първият същински концерт на стадиона. Капацитетът от 55 000 души е напълнен, което значи приходи от над 300 000 долара – „ най-големият брутен оборот в историята на шоубизнеса “, както декларира уредникът. Силата на писъците на публиката е подобен, че на процедура не се чува нищо от музиката. Едва когато технологията за увеличаване на звука се усъвършенства, през 70-те години, концертите навън могат да станат забележителната част от музикалния свят, която са в този момент.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР